Ion C. Theodorescu – Valahu

Dl. avocat Ion C. Theodorescu-Valahu s-a născut la 1 iunie 1889 în Popoveni, Dolj. Locuieşte, pe rând, în Ilfov, Constanţa, Bucureşti, iar potrivit unor surse a fost deținut politic în regimul comunist si a decedat in anul 1957 in Penitenciarul Ramnicul Sarat.

Este absolvent al Colegiului Naţional “Carol I” Craiova; promoţia 1905-1906.
Intră în profesia de avocat la 9 decembrie 1909, în Baroul Ilfov, unde îşi face stagiul până în 1911.

De-a lungul carierei sale a fost Primar al Municipiului Constanţa, dar și Decan al Baroului Constanţa în perioada 1932-1942.

Este, în timpul vieţii sale, caracterizat ca “binecunoscut în viaţa plugărească dobrogeană”, motiv pentru care ajunge Preşedintele Camerei pentru Agricultură.
Se implică în viaţa economică a Dobrogei (şi nu numai), aducându-şi aportul însemnat şi prin calitatea de prestigios avocat.

De asemenea, este implicat şi în viaţa culturală, este colaborator la cotidianul Adevărul, face parte din Comitetul “Pro Eminescu”.

Este menţionat ca generator de doctrină românească de către Constantin N. Hamangiu, pe baza jurisprudenţei publicată în Justiţia Dobrogei.

Aşadar, membru în Partidul Ţărănesc şi Preşedinte al organizaţiei Constanţa, Prefect al Constanţei în 1920 şi 1931-1932, Decan al Baroului Constanţa în perioada 1932-1942, Preşedinte al Camerei pentru Agricultură, Preşedinte al Curţii de Conturi.

Este membru în Consiliul de administraţie al Societăţii Anonime Române pentru Industria de Petrol şi Derivate “Coroana”, alături de George Dobias (avocat Baroul Constanţa, intrat în profesie 1.12.1912).
Este membru în Consiliul de administraţie al Societăţii Anonime “Industriile unite dobrogene”.

1923: 19 iulie, Consiliul de miniştri, prin Decizia 1751, admite cererea de adăugire la numele său patronimic de Theodorescu, pe acela de Valahu şi permite schimbarea actelor civile în acest sens.

1925: este menţionat ca generator de doctrină românească în ceea ce priveşte art. [3] 517 Cod civil[4], respectiv Notă sub Trib. Constanţa secţia I, 361 din 23 octombrie 1923, Justiţia Dobrogei 10 / 1923.

1934: Face parte, în calitate de Decan al Baroului Constanţa şi fost Primar al Municipiului, din Comitetul pentru ridicarea Monumentului Eminescu din Constanţa, alături de:
• Ioan N. Roman, iniţiatorul mişcării şi primul Preşedinte al Comitetului, de la 16.11.1930 până la data morţii, iulie 1931
• Contra Amiral I. Bălănescu, Preşedinte
• Nicolae D. Chirescu, avocat in Baroul Constanţa (intrat în profesie la 20.01.1906), Preşedintele Ligii Culturale
• Gh. Coriolan, Directorul Liceului de băieţi “Mircea cel Bătrân”, Casierul Comitetului
• Lt. Comandor N. Cristescu, din Marina Regală
• Maria Gh.I. Dimitriu Castano, profesoară
• Gh.I. Dimitriu, Preşedintele Curţii de Apel Constanţa
• Horia Grigorescu, Primarul Municipiului Constanţa
• N. Papadat, Consilier de Curte de Apel
• V. Petrescu, judecător, Secretarul Comitetului
• Lt. Colonel D. Petrovici, din Infanterie
• Gh. Popescu, fost Primar al Municipiului Constanţa
• Zoe Verbiceanu, profesoară, fostă Secretară a Comitetului
• Aurel Vulpe, avocat Baroul Constanţa (intrat în profesie la 4.11.1900, membru în Consiliul de Disciplină în 1925), fost Prefect
1939: (martie) este ales membru în consiliul de administraţie al “Rizeria Rozetta” societate anonimă Industrie pentru decorticatul orezului.
(iunie) este ales deputat în cadrul circumscripţiei electorale “Marea”, la Categoria Ocupaţiuni Intelectuale, alături de Radu Roşculeţ (avocat Baroul Constanţa, înscris în profesie în 1922, devenit incompatibil în 1926).

1945: încetează, după 24 de ani, mandatul de Preşedinte al al societăţii anonime “Minerala”, cu sediul la Constanţa.

1955: face cerere de pensionare din profesia de avocat; Potrivit unor surse, este domiciliat în oraşul Râmnicu-Sărat, str. Bisoca nr. 51, regiunea Ploieşti; această cerere i se aprobă în 1956, cu următoarele observaţii: “deşi soţia petiţionarului a posedat o însemnată avere imobiliară […] din actele dosarului rezultă că petiţionarul a avut în viaţa publică, şi în funcţia de decan al baroului, manifestări progresiste ce fac ca exploatarea făcută de soţia petiţionarului să nu fie considerată un impediment la pensionare”.

Dl. avocat Ion C. Theodorescu -Valahu a avut un fiu – Pascal-Gheorghe Theodorescu-Valahu – avocat, jurnalist la Radio Europa Liberă, Presedintele Federatiei Internationale a Ziaristilor, consultant politic. La randul sau, acesta a avut un fiu – Dan Adrian Theodorescu-Valahu, profesor universitar de limba franceză, căsătorit cu Claude Valahu si are doi copii – Carolyn si Diane Valahu.

Decoraţii: Coroana Românească, Polonia Restituta, Cavaler al Coroanei Românești cu sabie și panglică de virtute militară.

Share: